Uitslag EC Landgraaf *update*

Er dropte een persbericht van de NSkiV in de mailbox, want de Europa Cup in Landgraaf is alweer voorbij. Misschien heb je hem gemist, want het was midden in de week. Niek van der Velden won bij de mannen, Silvia Mittermüller bij de vrouwen. Vandaag doen ze het nog eens dunnetjes over, wie weet lukt het Niek dan weer?

Check hieronder de uitslagen en het persbericht.

Uitslag heren:
1. Niek van der Velden (NLD)
2. Kalle Jarvilehto (FIN)
3. Tuomas Pohjonen (FIN)
11. Henrik Meyn (NLD)
14. Casper Wolf (NLD)
15. Erik Bastiaansen (NLD)
28. Ziggey van Bouwhorst (NLD)

Uitslag dames:
1. Silvia Mittermüller
2. Sofya Fedorova
3. Ekaterina Korelina
4. Babs Barnhoorn (NLD)
21. Kennedy Asberg (NLD)
27. Giulia Lach de Bere (NLD)
28. Manon van der Linden (NLD)

Persbericht:
Liefst 105 snowboarders uit 21 verschillende landen stonden er vanochtend bij de mannen aan de start van de Europa Cup slopestyle in Landgraaf. In de finale waren daar nog vijftien freestyle specialisten van over en aan het einde van de dag kon er natuurlijk maar één iemand op de hoogste trede staan. Niemand minder dan het 15-jarige snowboardtalent Niek van der Velden eiste die meest begeerde plek op. “Dat had ik van tevoren niet verwacht”, vertelde hij na afloop bescheiden.

De concurrentie hield vooraf wél al rekening met de jonge Nispenaar uit de juniorenselectie van de Nederlandse Ski Vereniging, want vorig jaar wist hij ook al een gouden medaille op te halen. Niek: “Maar nu waren er veel meer deelnemers, dus ik dacht dat het veel moeilijker zou worden.” Het niveau lag over het algemeen ook hoger, maar desondanks kon niemand aan hem tippen. Hij haalde 164 punten over twee runs (rails en schansen). De Fin Kalle Jarvilehto greep zilver (159), zijn landgenoot Tuomas Pohjonen pakte brons (158,67).

Casper Wolf (14e) en junioren wereldkampioen Erik Bastiaansen (15e) reikten ook tot de finale, maar slaagden er niet om daarin twee sterke runs neer te zetten. Morgen krijgen zij opnieuw een kans, want dan wordt er nog een Europa Cup verreden in Landgraaf. Al is Niek vastberaden dan weer het goud mee te nemen.

TELEURSTELLING VOOR BABS BARNHOORN
Bij de vrouwen wil Babs Barnhoorn morgen ook minimaal een medaille, nadat ze vanavond in de finale als vijfde eindigde. “Dat is een teleurstelling. Vorig jaar won ik hier nog”, baalde het freestyle talent uit Zoeterwoude. Nu werd die plek bezet door de Duitse snowboardvedette Silvia Mittermüller (145,67). Het zilver was voor de Russische Sofya Fedorova (140,33), de Tsjechische Klara Janikova pakte brons (137,33).

Winning run Niek van der Velden:
Schansen: Underflip 720 mute & bs 900 mute
Rails: fs 270 in 450 out, bs 270 in 270 out, cab 180 fs blunt 270 out

Winning run Silvia Mittermüller:
Schansen: switch bs 180 & fs 360
Rails: switch fs lip, bs lipslide, boardslide

Een dag later ging het hele Europa Cup circus op herhaling en kwam er ene andere uitslag naar voren. Dit keer waren de buitenlandse riders als wat meer aan de indoorhal gewend en zat er alleen voor Erik Bastiaansen een podiumplaats (brons) in. De beste Belg was Lorenzo Peeters op plaats 11.

Uitslagen 5 november heren:
1. Ville Paumola (FIN)
2. Emiliano Lauzi (ITA)
3. Erik Bastiaansen (NED)
6. Niek van der Velden (NED)
8. Casper Wolf (NED)
11. Lorenzo Peeters (BEL)

Dames:
1. Sofya Fedorova (RUS)
2. Silvia Mittermüller (DUI)
3. Klara Janikova (TSJ)
5. Babs Barnhoorn (NED)
18. Giulia Lach de Bere (NED)

Check de het onderstaande filmpje van de Limburgse omroep L1:

De skivereniging stelde er het volgende persbericht voor op:
Snowboarder Erik Bastiaansen heeft op de tweede dag van de Europa Cup slopestyle in SnowWorld Landgraaf de bronzen medaille veroverd. “Dit voelt als revanche”, vertelde hij na afloop. De verwachtingen rond het talent dat Nederland deze winter op de Jeugd Olympische Spelen vertegenwoordigt en de junioren wereldtitel achter zijn naam heeft, waren vooraf natuurlijk hooggespannen. De eerste wedstrijddag wist hij die met een vijftiende plaats alleen niet waar te maken. Nu wel. Erik: “Mijn runs gingen zoals ik wilde, daar ben ik echt blij mee.”

In de finale moest de 17-jarige Zeeuw alleen de 24-jarige Fin Ville Paumola (goud) en de 21-jarige Italiaan Emiliano Lauzi voor zich dulden. In de eindstrijd met de beste 15 riders uit de heats, stonden net als een dag eerder ook de Nederlandse talenten Niek van der Velden en Casper Wolf aan de start. De pas 15-jarige Niek, die woensdag nog het goud ophaalde, eindigde ditmaal op de zesde plek. De 14-jaar jonge Casper werd verdienstelijk achtste in het veld van ruim honderd deelnemers.

Frank van der Putten, bondscoach van de juniorenselectie freestyle snowboarden van de Nederlandse Ski Vereniging, was dan ook zeer te spreken over de resultaten. “Er is duidelijk gebleken dat de jonge talenten aan de deur kloppen. Daar zijn we supertrots op. Niek heeft het natuurlijk fantastisch gedaan en Erik ook. Hij had zich voorbereid op een andere wedstrijd die op het laatste moment werd verplaatst. Daarbij was hij ook een beetje grieperig de laatste dagen. Hij verdient alle complimenten dat hij dan toch het brons weet te pakken.

Bij de vrouwen bleef een revanche van de Nederlandse Babs Barnhoorn helaas uit. Na haar vijfde plek van woensdag plaatste ze zich vandaag als eerste voor de finales. Daarin moest ze alleen opnieuw genoegen nemen met de vijfde plaats. De Russische Sofya Federova pakte het goud.

europacup-snowboard-landgraaf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *