Nederland wint Rookie Fest Livigno

Vorige week schreven konden we 2x goud noteren voor de Benelux na het Rookie Fest Big Air in Laax. Niek van der Velden en Manon Suffys namen daar het goud mee. Daarna gingen de World Rookie Tour door naar Livigno, maar is het beide niet gelukt om weer goud te pakken. Wel pakte de Nederlandse snowboarders de prijs voor het beste team, zilver bij de groms, zilver én goud bij de rookies. Een topprestatie van de Nederlandse afvaardiging op het Rookie Fest Livigno.

De Belgische snowboardster Manon Suffys werd na haar gouden plak in Laax 7e in Livigno. De Finse Henna Ikola won het Rookie Fest Livigno voor girls. Check de complete girls Rookie Fest Livigno uitslag.

Bij de groms, jongens tot 15 jaar, werd Casper Wolfs knap tweede achter Elias Rupp uit Zwitserland. Dit was zijn kwalificatie score, want door het slechte weer konden de groms geen finale snowboarden. De score uit de kwalificaties telde daardoor direct als einduitslag. Ook Jochem Bekker, Rakim Foy en Mattice Smans deden het lekker met een 7e, 8e en 9e plaats. Daarmee scoorden Nederland en België prima bij de groms. Zie de totale groms Rookie Fest Livigno uitslag voor de resultaten van de andere Nederlandse en Belgische snowboarders.

Casper Wolfs tijdens Rookie Fest Livigno

Casper Wolfs tijdens Rookie Fest Livigno

Zoals gezegd lukte het Niek van der Velden niet om goud te pakken, hij haalde “slechts” zilver. Dat was de schuld van Erik Bastiaansen, want hij pakte in Livigno het goud. Niek haalde zilver met een backside double 10 mute op de schans en fs 180 on, bs 360 off op de rail, hij scoorde 89,3 punten. De tweede run van Erik Bastiaansen werd iets hoger beoordeeld hij landde een cab 10 indy en deed op de rail een cab1 on en bs3 off, voor een totaal van 90,3 punten. De Australiër Tom Harveyson werd hierdoor derde, terwijl hij na de eerste run nog eerste stond met 86,5 punten.

Een knappe prestatie van de twee jonge snowboarders en alle resultaten bij elkaar opgeteld won Nederland daarmee ook nog de prijs Beste team, daarmee lijkt een mooie toekomst voor het Nederlandse wedstrijd snowboarden in de maak. Overigens scoorde bij de rookies Joewen Frijns de hoogste plaats namens België, hij werde verdienstelijk 12e in een veld van 75 riders. Kijken wie er verslagen werden? Zie de complete uitslag Rookie Fest Livigno.

Erik Bastiaansen tijdens Rookie Fest Livigno

Erik Bastiaansen tijdens Rookie Fest Livigno

Persbericht NskiV:
Zilver Casper Wolf  bij de Groms
Eén keer goud, twee keer zilver én de prijs voor het beste land. Die megascore haalden de Nederlandse freestyle snowboardtalenten binnen op het World Rookie Fest Livigno. Erik Bastiaansen (foto) pakte de hoofdprijs op het slopestyle-parcours, achter hem eindigde Niek van der Velden bij de rookies op de tweede plaats. Bij de groms kaapte Casper Wolf het zilver weg.

Liefst 80 jongens deden mee in de rookie-categorie (geboortejaren ’98, ’99 en 2000) en bij de groms (geboortejaar 2001 en jonger) stonden 50 jongens aan de start. Behalve Casper lieten ook Jochem Bekker (7e plaats) en Rakim Foy (8e plaats) van zich horen in de kwalificaties. Van een finale kwam het door de slechte weersomstandigheden niet bij de groms, waardoor de kwalificatie de eindrangschikking bepaalde.

Erik Bastiaansen en Niek van der Velden 1e en 2e bij de Rookies
Voor de rookies kon er wel een finale gereden worden. In tegenstelling tot vorige week – toen Erik in de finale van de Iceripper Rookie Fest in Laax niet helemaal uit de verf kwam – viel alles nu wel op zijn plek voor de junioren wereldkampioen Erik Bastiaansen: “In de eerste run landde ik een cab 9, precies zoals ik wilde. Daarna probeerde ik een cab 10. In de training had ik die door het weer nog niet kunnen doen, maar ik ging er gewoon voor en die ging ook goed. Dat was echt heel vet.”

Niek van der Velden kon daar net niet aan tippen (zie runs onderaan dit artikel). Na het goud op de Iceripper Rookie Fest big air, pakte hij nu zilver achter zijn trainingsmaatje. “We staan weer quitte”, lachte Erik dan ook. Waarbij hij erkende dat ze hun successen ook een beetje aan elkaar te danken hebben. “We willen altijd boven elkaar eindigen. En daar worden we denk ik alle twee beter van.”

1e plaats teamwedstrijd
Hoewel buitenstaanders zich mogelijk nog verbazen over het succes van deze laaglanders, is het voor coach Frank van der Putten al lang geen verrassing meer. “Vijf jaar geleden waren we blij als we iemand in de finale hadden. Nu kunnen we elke wedstrijd mee doen om het podium”, aldus de trainer van de junioren freestyle selectie. “We hebben een weg met meer professionaliteit ingeslagen en dat betaalt zich uit, ook bij de jongere jongens. Sem Wolfs deed voor het eerst mee bij de rookies en werd 32ste, dat is voor hem ook een goede prestatie. En daarnaast hebben we dus de prijs voor ‘best team’ gewonnen. Op die teamprijs zijn we heel erg trots, want dat hebben we met zijn allen gedaan. Noorwegen heeft hem jaren op rij gewonnen en vorig jaar Zwitserland. Nu Nederland. Dat is toch geweldig?!”

Wat de snowboarders betreft, blijven ze deze winter nog veel meer stappen maken en vooral voor Erik Bastiaansen breekt een spannende periode aan. In het Amerikaanse Mammoth maakt hij op 21 januari zijn debuut op een World Cup. Op 19 februari staat de 17-jarige snowboarder vervolgens aan de start van de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer. Wij houden je op de hoogte!

Winning run Rookie Fest Livigno Erik Bastiaansen: cab 10 indy (schans) en cab 180 on, bs 360 out (rails).
Zilveren run Rookie Fest Livigno Niek van der Velden: bs double 10 mute (schans) en fs 180 on, switch bs 360 out.
Zilveren run Rookie Fest Livigno Casper Wolf: cab 9 melon (schans) en bs blunt 270 out (rails)

Niek van der Velden tijdens Rookie Fest Livigno

Niek van der Velden tijdens Rookie Fest Livigno

Video-update:

Wat WSF over Rookie Fest Livigno zegt:
World Rookie Fest, the most famous youth snowboard freestyle event in the world, took place in Livigno, Italy, at Mottolino Fun Mountain, with 155 riders from 18 different nations. The largest edition ever was a big success despite the unstable weather conditions.

After a competition at the highest level, Dutch young gun Erik Bastiaansen took the first place in the Rookie category, as well as Swiss rider Elias Rupp who dominated the Groms. On the girl’s side, Finish rider Henna Ikola left 15 other Rookie Girls behind her. Best Grom girl was Tina Steffensen from Norway.

Foto’s: World Rookie Tour

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *