Bell & Britt Berghuis interview & crashvideo

Het seizoen begon zo goed voor Britt en Bell Berghuis, of “The twins from Hell” zoals ze in de Panorama werden genoemd. Maar de winter eindigde helaas in een daadwerkelijke hel voor de boarderX tweeling, die voorlopig geblesseerd op de bank zit. Britt sprong haar knie weer  kapot, en Bell brak haar arm en pols bij een crash in Canada. US belde naar de ziekenboeg in huize Berghuis om te vragen hoe het inmiddels met de meiden gaat. Waarbij Bell permissie gaf om de video van haar crash online te gooien.. AU!

US: Laten we even terugspoelen naar de start van jullie seizoen, want het begon zo veelbelovend..
Britt: ,,Ja inderdaad. Mijn doelstelling van het seizoen was om me te plaatsen voor het wereldkampioenschap in Korea. Dat lukte meteen bij de allereerste World Cup in september! De eis was in de top 23 eindigen en ik werd 18e, dus daarmee was dat doel meteen bereikt.

Bell: ,,Voor mij gold hetzelfde. De eerste World Cups waren in Argentinie en doordat ik daar in de top 12 eindigde had ik niet alleen een plek op het WK, maar ook een halve nominatie voor de Olympische Spelen. Echt een supergoed begin voor ons allebei.

US: Alleen voordat het WK begon lag Britt al in de kreukels?
Britt: ,,Ja, dat was echt enorm balen. Ik had een paar weken daarvoor tijdens een wedstrijd in Bad Gastein een verkeerde landing gemaakt. Ik kwam na een schans neer met mijn achterste been gestrekt en ik voelde meteen dat er iets mis was met mijn knie. Het leek in eerste instantie gewoon heel erg beurs en in het ziekenhuis konden ze niet veel zien, dus ik heb een beetje rust genomen en ben toen verder gaan trainen. Ik heb nog meegedaan aan het NK en reisde ook af naar Korea, maar in de training daar had ik te veel last om te starten.Eenmaal thuis liet ik een MRI-scan maken en daaruit bleek dat ik een scheurtje in mijn meniscus had, maar dat de operatie wel kon wachten tot na het seizoen. Dus toen ben ik net als Bell naar Canada gegaan om daar mee te doen aan World Cups. Daar schoot mijn knie in de training alleen echt op slot, dus toen was het voor mij wel duidelijk dat het zo niet ging.

US: Bell, jij startte wel op het WK en werd 25e. In Cypress (Canada) startte je ook, maar belandde je in het ziekenhuis. Wat gebeurde er precies?
Bell: Nou, eigenlijk ging het daar super goed. Het was een heel snel en uitdagend parcours en in mijn kwalificatierun had ik een hele goede start. Alleen aan het einde ging het mis. Op de allerlaatste schans raakte ik uit balans en ging ik onderuit op de landing. Ik viel vol op mijn arm en wist meteen dat ‘ie gebroken was, net als mijn pols. Pepijn (van Schijndel, red) was mijn run aan het filmen, dus ik heb het allemaal teruggezien. Wat ik zelf niet merkte was dat de stroom net voor mijn crash uitviel en dat daardoor ook de finishboog naar beneden was gezakt. Doordat ik viel gleed ik er onderdoor en zette ik nog een redelijk goede tijd neer ook.

Bell Berghuis crash World Cup Cypress

US: Ziet er pijnlijk uit.. werd je meteen afgevoerd?
Bell:
,,Door dat gedoe met de stroom was iedereen een beetje verward en duurde het even voordat ze bij me waren. Ik werd naar een mini-ziekenhuis gebracht en moest meteen geopereerd worden, maar alle artsen hadden andere prioriteiten. Ze spoten me helemaal plat met pijnstillers en ik moest wel tien keer van bed verwisselen. Uiteindelijk hebben ze me naar een prive-kliniek gebracht en daar werd ik midden in de nacht geopereerd. Ik ben daarna nog weken duizelig geweest van al die medicijnen die ze me die avond hebben gegeven.

US: En nu zitten jullie samen kreupel op de bank bij moeders in Antwerpen?
Britt:,,Ja, ik ben vlak nadat we terug waren geopereerd aan mijn meniscus en afgelopen week heb ik een kruisband-reconstructie gehad. Ik kan met krukken een beetje rond schuifelen, maar daar houdt het wel mee op.
Bell:,,Ik kan natuurlijk beter bewegen, maar merkte wel dat mijn lichaam rust nodig had voor het herstel. Inmiddels gaat het nu weer beter. Ik ben alweer aan het fietsen, op de hometrainer. Echt buiten fietsen is nog iets te gevaarlijk, want ik kan mijn stuur nog niet goed vasthouden.

US: Wanneer verwachten jullie weer te kunnen snowboarden?
Bell:,,In principe zou ik over twee maanden gewoon weer op mijn plank kunnen staan. Dan zijn de breuken geheeld. Ik wil alleen niet te veel risico nemen, mijn botten zitten dan weliswaar weer aan elkaar, maar nog niet heel stevig. Voorlopig ga ik me daarom vooral richting op conditie- en krachttraining. Dit seizoen is voor ons voorbij en in september is pas weer de eerste World Cup. Ik ga ervan uit dat ik daar gewoon weer bij ben.
Britt:,,Voor mij komt die eerste World Cup waarschijnlijk te vroeg, want mijn revalidatie duurt minstens zes maanden. Op dit moment kan ik dan ook moeilijk zeggen wanneer ik weer ga snowboarden. Het is afwachten hoe het gaat..”

US: Jullie laten je dus niet uit het veld slaan en gaan gewoon door. Ook als het niet lukt de Olympische Spelen te halen volgend jaar?
Bell: ,,Eigenlijk heb ik tot dit jaar nooit zoveel nagedacht over de Olympische Spelen, maar sinds ik een halve nominatie heb gehaald is het ineens wel heel dichtbij. Ik hoop natuurlijk dat het me gaat lukken me alsnog te plaatsen en zou enorm balen als het niet lukt. Maar het zou geen reden zijn om te stoppen. In 2014 zijn er weer Winterspelen en dan zijn we 28.. dus als we niet nog meer hele erge blessures oplopen is dat nog te doen.
Britt: ,,Ik denk er ook zeker niet aan om te stoppen. Ik denk dat ik nog heel veel kan leren op het gebied van boardercross en nog veel beter kan worden. Natuurlijk zou het supervet zijn samen met Bell aan de Spelen mee te doen, maar hoog eindigen op World Cups is ook een hele uitdaging. Voorlopig concentreer ik me daarop, of nou ja, eerst revalideren.

US: Heel veel succes daarmee de komende tijd dan. Dat het geluk jullie de komende tijd maar toe mag lachen en dat we nooit meer dit soort filmpjes krijgen.
Bell & Britt:,,Thanks en bij deze ook dank aan onze sponsors (Sunweb, Deeluxe, Seat, Protest, F2, Sportoase) en iedereen in onze omgeving voor alle steun, support, fruitmanden en kaartjes. Op ons blog zullen we jullie op de hoogte houden van hoe het ons verder vergaat!

Foto’s: Fotograferen.net

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *